описание на Život-а

Много ми е трудно да отговарям подробно, когато някой ме попита: „Разкажи ти!“ Ами то… то няма кой знае какво за разказване. Žiju си и това е. И все пак, ето няколко неща, които вероятно искате да знаете за моето всекидневие.

 • Работя моята си работа пет дни в седмицата, като два съм си оставила за почивка. Няма значение кои са те, все пак съм фрийленсър, трябва по някакъв начин да защитя free аспекта на тази дума. Междувременно, си търся и истинска работа в Чехия! :) Ако някой има нещо да предложи, цялата съм уши!
 • Чувствам се като съпруга, защото (заради работата) прекарвам голяма част от деня вкъщи. Освен това напоследък много ме измъчва въпросът какво да ядем за обяд или вечеря, но за щастие Лукаш ми помага да го разрешаваме.
 • Топ три на националностите, които приятелите на Лукаш и изобщо чехите мислят, че притежавам: 1) испанка 2) италианка 3) арменка и бонус предположение направено от доста пиян човек, който тази година нямаше рожден ден (роден е на 29 февруари, доказа ми го с лична карта), но беше решил да го отпразнува подобаващо въпреки това – беларууу…скиня ли се казва?
 • На въпроса, който често ми задавате: „Знаят ли за България?“ Ами, че да, как няма да знаят, това не са американци все пак. Едно момче даже е живяло с българин в Ню Йорк, а на друго брат му е бил в „един град с мелница“ (Несебър) и е донесъл на цялото им семейство по едно малко гювече. Ех, че сладко!
 • Всеки уикенд пека сладкиши.
 • В неделя ходим на сауна и басейн. Предния път с изненада открих, че басейнът има част за neplavci, която е дълбока 1.30 метра. Това вече е любимата ми част! :) Сауната в неделя е специална, защото и жени и мъже могат да ходят в мъжката (но не и в женската) сауна. Следователно, в неделя мъжката сауна се превръща в мини общество, където няма нито класи (някои пристигат с мерцедеси, а други – като нас двамата – пеша), нито полова дискриминация, нито дори смущение от човешката голота. Малка и здравословна утопийка и то 3 часа на цената на 2. И това ако не е оферта!
 • Преди няколко дни се видях с Ксения в град Мост, където демонстрирахме българско „седене на кафе“ в една пекарна и после ходихме по килата. Там не си намерих нищо специално – само една не особено интересна рокля в доста баналния в моя случай тъмно син цвят, но за това пък Лукаш ми намери амелипуленски обувки. В Мост направих само една снимка – на Ксения, тъй като няма забележителности.
 • Още малко за вторите. (Между другото, тук трябва да се наричат именно „втори“, защото дрехите не се продават на килограм) Тук в Усти има няколко, но любимата ми е на главната улица, където на две седмици има разпродажба и всяка дреха е по 10 крони, което е по-малко от левче. Но няма рокли като в Зиг Заг… няма… затова който ми идва на гости, да ми носи хубави рокли от зарежданията (Мани?).
 • Проявяването на филм струва 80 крони. Става за два дни. Кофти. :(
 • Днес осъзнах, че Усти всъщност е сравнително малък град – или поне централната част, в която живеем и ние. Следващите ми дълги разходки ще бъдат от другата страна на реката, където знам само, че има циганско гето. Между другото, Усти има едно петно в историята си, свързано с опита да се издигне стена разделяща циганите от другите жители. Доколкото си спомням (от статията в Уикипедия :)), стената е започнала да се строи, но в крайна сметка протестите са надделели.  Но, щях да ви казвам, че когато ми дойдете на гости ще ви заведа: 1) на чешка сладкарница 2) по някоя от пътечките, например до водопада 3) до другата страна на реката по прочутия Мариански мост и 4) на голямата скала в началото на града, където още не съм отишла!!! Това ми е цел за следващия свободен ден.
 • Вече съм сигурна, че говоренето на чешки е по-лесно след втората бира.

Та това е засега. Нищо кой знае какво. Приятно, всекидневно, спокойно на случвания отвън, изобилно на случвания вътре. Скоро ще стане топло и зелено и ще обикаляме повече. Дърветата отново ще имат глас и разни други такива поетични работи.

Лека нощ. :)

img057

 

Реклами

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google+ photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google+. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s